Geïnspireer deur kykNET se Appels en tee| Resep deur Elmarie Berry
In die hart van Paradysbos, waar Lisa en Henriette tee skink en die kompleksiteit van hul skielik opnuut saamgeweefde lewens konfronteer, gebeur iets magies in hul gesellige teetuin. Tussen die klink van troostende teekoppies, openbaar vriendskap haarself nie as iets perfek nie, maar as iets wat die moeite werd is om voor te veg – deur geheime, mislukkings, en die skokkende openbarings wat alles wat ons gedink het on sweet, kom toets. Dit is hier, in hierdie fiktiewe veilige hawe, dat ons herinner word aan wat werklik saak maak in vriendskap: nie die afwesigheid van konflik nie, maar die moed om dit saam te konfronteer, en die soet wat ons proe as ons dit regkry.
Sjef Elmarie Berry verstaan hierdie alchemie van troos en kompleksiteit. Haar appel-en-Amarulatert, spesiaal geskep vir Appels en tee is ‘n nagereg wat tot die siel van die reeks spreek: lagie-op-lagie, skaamteloos ryk en lipleklekker. Soos die verhoudings in die reeks, skram hierdie tert nie weg van diepte nie.

Hierdie resep nooi ons uit om die verwagtinge grootskaals te heroorweeg – dié wat ons geërf het en dié wat ons op onsself geplaas het. Die kompleksiteit van vrouwees beteken om talle rolle te vervul, maar miskien beteken dit ook om onsself toestemming te gee om sonder skuld te geniet, om sonder verskoning te skep, en nie weg te skram van tafels wat met moeilike gesprekke én pragtige kos gelaai is nie. Twintig jaar gelede sou ons dalk ‘n eenvoudige teekoek bedien en dit genoeg genoem het. Vandag voeg ons die Amarula by, want ons het geleer dat ons die volheid van geur in elke seisoen van ons lewens verdien.
Nes die reeks se karakters wat telkens nuwe lewensfases oorwin, word hierdie tert meer as net nagereg. Dit is ‘n daad van agentskap, ‘n klein rebellie teen die idee dat vroue altyd terughoudendheid bo genot moet kies, opoffering bo viering. Deur taboes aan te spreek en die waarheid te praat, deur sowel nostalgie as die bevryding wat kom van loslaat te eerbiedig, vind ons dat liefde – vir onsself, vir ons vriende, vir die mense wat ons word – merkwaardig smaak na warm appels, gladde Amarula, en die wete dat ons presies is waar ons veronderstel is om te wees.
Bestanddele
10-12 porsies
Tert:
- 1x 411 g blik tertappels
- 2 eiers
- ½ koppie suiker
- 5 eetlepels botter, gesmelt
- ¼ koppie melk
- 1 koppie bruismeel
- 1 teelepel vanielje
Stroop:
- ½ koppie suiker
- 1 koppie room
- ½ koppie Amarula
Karamelsous:
- 1 blik karamelkondensmelk
- ½ koppie Amarula
Metode
- Tert: Verhit die oond tot 180 °C.
- Spuit en smeer ’n tertbak.
- Klits die eiers en suiker tot lig en romerig. Voeg die melk, bruismeel en gesmelte botter by, saam met die vanielje. Meng goed.
- Gooi die mengsel in die gesmeerde bak. Rangskik die appels bo-oor en druk dit liggies vas.
- Bak vir 25–30 minute, of tot goudbruin en gaar.
- Stroop: Meng al die bestanddele in ’n klein kastrol.
- Verhit oor medium hitte tot die suiker opgelos is en die mengsel begin kook.
- Verwyder van die hitte en giet die warm stroop oor die tert terwyl dit nog warm is.
- Karamelsous: Meng al die bestanddele en drup oor die tert net voor opdiening.
‘n Laaste gedagte uit die teetuin
Soos die beste vriendskappe, verbeter hierdie tert met tyd: die geure verdiep namate die stroop intrek en die karamel met die sagte appels meng. Bedien dit warm met ‘n bietjie room of vanieljeroomys, saam met ‘n sterk koppie rooibostee, natuurlik. Op vrouwees, vriendskap en feesvier! Geniet elke happie.
Appels en tee wys Dinsdae om 20:00 op kykNET (DStv-kanaal 144) en is ook op DStv Stream en Catch Up beskikbaar.


