Foto’s en woorde: Clifford Roberts
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-1'); }); document.write(''); }'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-6'); }); document.write(''); }
Die naam Calcrete sal voortaan op etikette gebruik kan word, mits die produsent aan sekere voorwaardes voldoen.
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-2'); }); document.write(''); }Calcrete se loodsfunksies is in Johannesburg gehou en daarna in Kaapstad, by die bekende Silo Hotel van die V&A Waterfront.
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-3'); }); document.write(''); }
Die bekende wynstreek sowat twee uur se ry oos van Kaapstad, is veral bekend vir puik Chardonnay en daarom is die fokus van die kategorie om die suiwerste vorm van hierdie wyne ten toon te stel. Die hoofvoorwaardes is dus dat Calcrete uit ongehoute Chardonnay sal bestaan, wat as Robertson Wyn van Oorsprong gesertifiseer is. Wyne moet ook deur deelnemende lede volgens kwaliteit goedgekeur word.
“Ons mik vir die beste,” sê Philip Jonker van Weltevrede, stigterslid saam met De Wetshof, Van Loveren, Bon Courage, Excelsior en Rietvallei. “Hierdie gaan oor premium-kwaliteit Chardonnay op sy egste.”
Die wyne sal steeds elkeen hul eie subtiele en unieke aromas, geure en tekstuur kan vertoon danksy ander elemente wat op druiwe en die wynmaakproses ‘n impak het. Dit sluit byvoorbeeld in hoeveel sonlig ‘n wingerd in sy ligging kry; verskille in temperature en water deur ‘n wingerd se groeiseisoen; en hoe lank die sap op die doppe toegelaat word om te lê.
Die grootste oorvleueling is dat hulle almal die voordele van die kalkreet-grondstowwe in die Robertson-omgewing geniet. Grond met kalkreet is meestal lig en amper wit van kleur danksy hoë vlakke van kalsium. Hierdie verskynsel is danksy ‘n prehistoriese mariene omgewing en die oorblyfsels van skulpe ensovoorts.
“Daar is verskillende teorieë oor hoe die kalsium deur die grond bewerk is. Een van hulle is dat termiete daarvoor verantwoordelik was,” verduidelik Philip. “Vandag nog kan ‘n mens sien waar termiete voorheen aktief was omdat hul steurings die pH van grond verander het. Net sekere plante kom in hierdie ronde ‘kraaltjies’ voor en jy kan dit veral goed uit die lug uit sien.”
Die kalkreet is voordelig vir veral Chardonnay-wingerde omdat dit nie net ‘n gesonde, natuurlike chemiese bydra maak nie, maar ook ‘n strukturele een. “Kalkreet is korrelrig, goed-belugte grond, met goeie dreinering,” sê Philip.
Dit is ‘n ooreenkoms wat Robertson met Chablis – die Boergondiese-streek wat dikwels as die maatstaf vir uitmuntende Chardonnay gebruik word – deel.
Die idee vir Calcrete is juis tydens ‘n besoek aan Frankryk gebore, vertel Philip. Hy het lank getop oor hoe om die terroir van Robertson op ‘n nuwe en nuttige manier ten toon te stel. “Toe tref dit my hoe wynkenners altyd ons Chardonnays aan hul mineraliteit uitken. Ons moes toe net alles aanemekaar sit!
“Calcrete definieer ons streek met sy kristalagtige mineraliteit, smaak van nat klippe en see-sproei, ‘n soutagtigheid en oester-skulp karakter.”
Onder die disse met Calcrete-wyne bedien is lynvis met garnaal-wontons, pak choi, sprietuie, en Sjinese five-spice bry; en vir nagereg, tiramisu.
Hou jy van hoemoes? Dan sal 13 Mei vir jou ’n belangrike datum wees. Dié…
Waar pyn jou maag? Die presiese plek waar jy die pyn ervaar, kan aandui wat…
In ons moderne wêreld, waar die uiterlike voorkoms blyk om al hoe belangriker te word,…
Deur Maryke Roberts. Foto’s: Clifford Roberts Dis hoe die Suid-Afrikaanse wynbedryf die afgelope naweek Internasionale…
Veelsydigheid is Willem se middelnaam, maar musiek bly sy passie. Hierdie enkelsnit is sy eerstevrystelling…
Die koekies is heerlik klam en maklik om te maak. Jy kan hulle sonder die…
Hierdie webwerf gebruik koekies.